fbpx

Loog in ambachtelijke zeep???

Loog… dat is toch een chemisch product? En als het wordt gebruikt om “natuurlijke, ambachtelijke” zeep te maken, waarom staat het dan niet op het etiket vermeld?

Veel mensen vragen zich af hoe zeep wordt gemaakt en of het sowieso mogelijk is om biologische zeep te maken, gezien er in het proces gebruik wordt gemaakt van loog, oftewel natriumhydroxide.

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat zeep eigenlijk niets meer of minder is dan olie of vet die onder invloed van natrium molecules verzeept (natrium of sodium is eigenlijk gewoon zout).

Verzeping die spontaan gebeurt zorgt bijvoorbeeld vaak voor verstopping van afvoerbuizen en rioleringen. Het gaat dan meestal over vet of olie dat zich in de loop van de tijd heeft opgebouwd en langzaamaan op natuurlijke wijze is beginnen verzepen.

Om zelf olie naar zeep te veranderen, is het nodig om dit proces gecontroleerd en versneld te laten gebeuren. En daarom heb je “Loog” nodig, natriumhydroxide dus.

Misschien heb je wel eens een zeepetiket bestudeerd. Op de ingrediëntenlijst lees je dat er ‘verzeepte olijfolie’ of ‘verzeepte kokosolie’ in zit. 

Verzeepte olie is niets anders dan een olie die is omgezet in zeep door natriummoleculen te laten reageren op plantaardige vetten, bijvoorbeeld in de vorm van olijf- of kokosolie. Het is een chemische reactie waarbij een zuur of base (olie) reageert met een alkali (loog) om zeep te maken. 

Is natriumhydroxide dan geen giftige chemische stof? Het klinkt alvast zo….
Keukenzout heeft als wetenschappelijke naam natriumchloride, maar dat klinkt vies, nietwaar? En toch wordt het met tienduizenden tonnen verwerkt in zo goed als alle onze voeding. Zout is dus een chemische verbinding die ontstaat door een reactie van natriumhydroxide en zoutzuur.

Maar, en dit is belangrijk: natriumhydroxide, in tegenstelling tot keukenzout, mag je absoluut niet opeten en het mag ook niet in contact komen met je huid.

En toch is het onmisbaar om zeep te maken en het komt in de natuur voor, maar het meest belangrijke is wel dat er uiteindelijk geen loog meer overblijft in de zeep die je uiteindelijk bekomt, omdat de loog helemaal is uitgewerkt na het verzepingsproces (dat ongeveer 6 weken duurt als je ambachtelijke zeep maakt). Daarom staat loog of natriumhydroxide uiteindelijk niet op het etiket vermeld als een ingrediënt. Je zou misschien denken van niet, maar, natriumhydroxide (NaOH) is een natuurlijk ingrediënt. Het is milieuvriendelijk en 100% biologisch afbreekbaar. Het heeft alleen een slechte reputatie gekregen vanwege de hoge pH-waarde. Het is een extreem bijtend middel en het is net die eigenschap die er voor zorgt dat olie of vet verandert in zeep. Eens de verzeping compleet is, is de loog helemaal uitgewerkt en verdwenen.

Je mag dus met een gerust hart onze zepen gebruiken, want het enige wat we verder nog toevoegen is 100% biologische etherische olie.

Nu in assortiment:

  • O-Zo-Snel Soap
  • Santa Soap
Was dit artikel nuttig
JaNee

2 thoughts on “Loog in ambachtelijke zeep???”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *